I förra inlägget skrev jag att jag hade använt 'locken' till mina muffins.
Så vad gjorde hon med resten då, undrar ni?
Jo, en sån här blev det.
En bakelse i flera lager, muffinsbottnar med vit chokladmousse mellan, lite swiss meringue buttercream som foder och ett fondanttäcke. Garnerat med blomma och blad i sugarpaste, sockerpärlor och ett sidenband. Jättesött, i flera bemärkelser. ^^
Jag tillägnar min mamma denna lilla skapelse, då det är hennes födelsedag idag ^^ Grattis lilla mamman! <3
lördag 9 april 2011
I'm back!
Nu börjar det hända grejer här hemma igen. Jag har fyllt min tårta och den står nu och gottar sig i kylen. Imorgon ska den täckas och dekoreras. Jag ska göra de hårda dekorationerna ikväll.
Jag fick lite vit chokladmousse över, och gjorde dessa söta whoopie pies med 'locken' från mina senaste muffins. Så smakerna blev choklad och kanel, med vit chokladfyllning. Mums mums ^^
Jag fick lite vit chokladmousse över, och gjorde dessa söta whoopie pies med 'locken' från mina senaste muffins. Så smakerna blev choklad och kanel, med vit chokladfyllning. Mums mums ^^
fredag 8 april 2011
Om att vara sekundärt flygrädd
Jag är fortfarande krasslig, inte skoj. Men igår bakade jag iallafall lite muffins som det kanske kan bli något av idag. Och i helgen ska jag göra en tårta till min kompis dotters födelsedag. Så jag lovar, snart kommer mitt bakande igång igen.
Nu ska jag berätta lite om min neurotiska sida. För natten till idag var min hjärna emot mig.
Jag är egentligen inte flygrädd, men jag har fobi för när mina nära och kära flyger eller reser utan mig. Ska nån dö ska vi göra det tillsammans liksom. Jag har förklarat detta problem för Mats nu när han skulle flyga till Indien och Goa, och han förstår och sms:ar duktigt så fort planet står säkert på marken igen.
Men inatt.
Mats skulle till Goa och sa till mig att de skulle åka vid 00.30 svensk tid, och vara framme efter en timme. Jag var helt lugn. Tills klockan blev halv 2 och jag inte hörde nåt.
De svarta små monstrena började gnaga på min hjärna.
Efter lite panikande runt på flygplatshemsidorna (som var supersega) insåg jag att det inte gick nåt plan mellan Mumbai och Goa just den tiden. Men en timme senare gick det fyra plan. Kunde han ha haft fel på en hel timme?
Jag messade Mats ifall han kanske fortfarande inte hade åkt, men inget svar. Ångest.
När klockan närmade sig halv 3 satt jag med Goa airport arrivals-sidan uppe, med mobilen i ett järngrepp mot pannan och skakade. Tårarna rann. Mats var död och jag skulle aldrig få se honom igen. (ja, så elaka är monstrena i min hjärna) Jag tryckte på uppdateringsknappen var trettionde sekund och försökte att tänka positivt.
Plötsligt: Landed.
Torr i munnen, stirrar på skärmen, står det Landed även om planet har kraschat rakt ner i banan?
En kvart går, jag bygger upp lite mer ångest.
Telefonen piper, älskling är glad och berättar att de har landat, att han tog lite fel på tiden (Nähe?!) och att jag ska sova vidare.
Jag blir både superlättad och skitarg för att jag tvingats sitta och oroa mig, han hade ju kunnat messa när han upptäckte att han sagt fel tid till mig! Men han lever. Jag bölar ut min ångest, släcker lamporna och däckar.
Kontrollbehov blandat med separationsångest är inte en helt bra kombination.
Idag ska jag plugga, handla och börja med tårtdekorationerna.
Nu ska jag berätta lite om min neurotiska sida. För natten till idag var min hjärna emot mig.
Jag är egentligen inte flygrädd, men jag har fobi för när mina nära och kära flyger eller reser utan mig. Ska nån dö ska vi göra det tillsammans liksom. Jag har förklarat detta problem för Mats nu när han skulle flyga till Indien och Goa, och han förstår och sms:ar duktigt så fort planet står säkert på marken igen.
Men inatt.
Mats skulle till Goa och sa till mig att de skulle åka vid 00.30 svensk tid, och vara framme efter en timme. Jag var helt lugn. Tills klockan blev halv 2 och jag inte hörde nåt.
De svarta små monstrena började gnaga på min hjärna.
Efter lite panikande runt på flygplatshemsidorna (som var supersega) insåg jag att det inte gick nåt plan mellan Mumbai och Goa just den tiden. Men en timme senare gick det fyra plan. Kunde han ha haft fel på en hel timme?
Jag messade Mats ifall han kanske fortfarande inte hade åkt, men inget svar. Ångest.
När klockan närmade sig halv 3 satt jag med Goa airport arrivals-sidan uppe, med mobilen i ett järngrepp mot pannan och skakade. Tårarna rann. Mats var död och jag skulle aldrig få se honom igen. (ja, så elaka är monstrena i min hjärna) Jag tryckte på uppdateringsknappen var trettionde sekund och försökte att tänka positivt.
Plötsligt: Landed.
Torr i munnen, stirrar på skärmen, står det Landed även om planet har kraschat rakt ner i banan?
En kvart går, jag bygger upp lite mer ångest.
Telefonen piper, älskling är glad och berättar att de har landat, att han tog lite fel på tiden (Nähe?!) och att jag ska sova vidare.
Jag blir både superlättad och skitarg för att jag tvingats sitta och oroa mig, han hade ju kunnat messa när han upptäckte att han sagt fel tid till mig! Men han lever. Jag bölar ut min ångest, släcker lamporna och däckar.
Kontrollbehov blandat med separationsångest är inte en helt bra kombination.
Idag ska jag plugga, handla och börja med tårtdekorationerna.
onsdag 6 april 2011
Jaha
Då var man ensam nu då.
I två veckor.
Jag firar med att bli förkyld.
Det tyckte jag kändes passande och skoj.
Hoppas det är nåt snabbt övergående, jag hinner verkligen inte vara sjuk nu!
I två veckor.
Jag firar med att bli förkyld.
Det tyckte jag kändes passande och skoj.
Hoppas det är nåt snabbt övergående, jag hinner verkligen inte vara sjuk nu!
måndag 4 april 2011
Mycket fint och prydligt
Så sa min handledare om mitt arbete som jag precis har lämnat in! ^^
Det känns jättebra, så himla skönt att ha det överstökat. Nu kommer jag att däcka av trötthet, men imorgon ska jag baka! Hihi!
Och på onsdag åker Mats till Indien i två veckor, så jag kommer att behöva baka varje dag för att hålla mig sysselsatt. Det kommer bli mycket fint att bjuda på :)
Nu ska vi titta på film och äta lite chips för att fira min inlämning! ^^ Wohoo! (jag ska försöka att inte somna)
Det känns jättebra, så himla skönt att ha det överstökat. Nu kommer jag att däcka av trötthet, men imorgon ska jag baka! Hihi!
Och på onsdag åker Mats till Indien i två veckor, så jag kommer att behöva baka varje dag för att hålla mig sysselsatt. Det kommer bli mycket fint att bjuda på :)
Nu ska vi titta på film och äta lite chips för att fira min inlämning! ^^ Wohoo! (jag ska försöka att inte somna)
söndag 3 april 2011
Ångest
Usch det är hemskt. Jag har inte tid att baka!
Jag bara sitter med mitt arbete och klurar på statistiska metoder, post hoc test och andra jobbiga saker.
Jag försööööker att bli klar idag så att jag kan få baka lite ikväll, alternativt tar jag en bakpaus under dagen någon gång för att ladda plugg-batterierna lite.
Någon som mot förmodan skulle kunna förklara för mig vilken skillnad det är mellan Tukey's test och Bonferroni's test? ... Bakning är så himla mycket enklare än statistik. Tror ni att jag blir godkänd om jag bakar cupcakes till examinatorerna?!
Jag bara sitter med mitt arbete och klurar på statistiska metoder, post hoc test och andra jobbiga saker.
Jag försööööker att bli klar idag så att jag kan få baka lite ikväll, alternativt tar jag en bakpaus under dagen någon gång för att ladda plugg-batterierna lite.
Någon som mot förmodan skulle kunna förklara för mig vilken skillnad det är mellan Tukey's test och Bonferroni's test? ... Bakning är så himla mycket enklare än statistik. Tror ni att jag blir godkänd om jag bakar cupcakes till examinatorerna?!
fredag 1 april 2011
Ursäkta
Jag har inte hunnit med bloggen på ett par dagar. Har en viktig sak till skolan som ska lämnas in på måndag, så jag måste bli färdig med den innan jag kan baka igen.
Idag ska jag dock hämta mitt paket med mandelmjöl, kokosmjöl och hasselnötsmjöl på posten, så snart blir det nya macarons.
Håll ut, jag kommer tillbaka!
Idag ska jag dock hämta mitt paket med mandelmjöl, kokosmjöl och hasselnötsmjöl på posten, så snart blir det nya macarons.
onsdag 30 mars 2011
Cakepops
Jag har länge varit sugen på att försöka mig på cakepops. Det är en kaka på pinne, som en klubba. Från engelskans cake och lollipop. Det är ett toppensätt att bli av med rester från bakning. Man kan göra dem av överbliven sockerkaka eller annan mjuk kaka, överbliven frosting eller cream cheese, och lite allt möjligt man råkar ha hemma. Jag hade några chokladmuffins över, så jag använde dem. Jag smulade ner dem, blandade med lite mascarpone och hackade mandlar, rullade dem till bollar och doppade dem i smält choklad. Efter lite pysslande blev de såhär fina:

Dessa blir en garanterad succé på barnkalaset, eller som snacks på en vanlig fest. Man kan göra dem i tusen olika designer och smaker. Man kan även göra dem lite mer sofistikerade genom att lägga dem i miniformar, som chokladpraliner:
Hoppas ni fått lite inspiration nu, själv måste jag plugga. Ha en jättebra dag!
tisdag 29 mars 2011
Starstruck
Idag fick jag hälsa och skaka hand med basisten i The Ark! Han ska visst söka in till tandteknikerprogrammet i höst. :) Jättekul, tycker jag.
Det som är så udda när man ser en kändis är att när de inte är på tv:n så tror man att man känner dem för att de ser så välbekanta ut. Jag hann hälsa och nästan börja småbabbla innan jag kom på att han inte var någon på skolan som jag kände ytligt och inte sett på lång tid. Tur att Sara räddade mig och presenterade oss, haha!
Det som är så udda när man ser en kändis är att när de inte är på tv:n så tror man att man känner dem för att de ser så välbekanta ut. Jag hann hälsa och nästan börja småbabbla innan jag kom på att han inte var någon på skolan som jag kände ytligt och inte sett på lång tid. Tur att Sara räddade mig och presenterade oss, haha!
måndag 28 mars 2011
Cupcakes till nygräddad bulle
Idag har jag varit och hälsat på min vän Mia som nyligen blivit mamma för tredje gången. Det var dags att åka och gulla med ny bebis. Lille Samuel, 2½ vecka, var sådär urgulligt bebisgurglig och mjuk och pyttig. Man blir ju nästan lite sugen på en egen. Nästan. ^^
Självklart hade jag med mig lite cupcakes för att fira tillskottet. Det blev chokladcupcakes med vaniljsmakande swiss meringue buttercream frosting, alltså schweizisk marängsmörkrämsfrosting, (uj, jag måste korta ner det där på nåt vis...SMB får det bli.), och minimuffins med hallonsylt och hallon-smb-frosting, samt med nougatkräm och nutella-smb-frosting. De blev jättegoda, jag och Mia klämde i oss nästan allihop helt själva haha.
Sedan körde jag och Mats storstädning hemma och bar bort alla gamla kartonger och skrafs som stod inne i min lilla ateljé, så snart kanske jag kan börja inreda lite där!
Självklart hade jag med mig lite cupcakes för att fira tillskottet. Det blev chokladcupcakes med vaniljsmakande swiss meringue buttercream frosting, alltså schweizisk marängsmörkrämsfrosting, (uj, jag måste korta ner det där på nåt vis...SMB får det bli.), och minimuffins med hallonsylt och hallon-smb-frosting, samt med nougatkräm och nutella-smb-frosting. De blev jättegoda, jag och Mia klämde i oss nästan allihop helt själva haha.
Sedan körde jag och Mats storstädning hemma och bar bort alla gamla kartonger och skrafs som stod inne i min lilla ateljé, så snart kanske jag kan börja inreda lite där!
söndag 27 mars 2011
Jag hjärtar Martha
Jag står i köket och skriver nu. Väntar på ugnen och alla mina 23 muffins och 24 minimuffins som står på kö in.
Jag tänkte passa på att rekommendera ett recept. Sedan bakverksvärlden öppnade sig för mig har jag insett att Martha Stewart verkligen är ett geni. Här är hennes underbart goda och lättlagade chokladmuffinsrecept:
1,5 dl kakao
3,5 dl mjöl
3,5 dl socker
1 ½ tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vanilj socker
3/4 tsk salt
2 stora ägg
1,5 dl varmt vatten
1,5 dl mjölk
1/4 tsk vinäger
3 msk olja
Sätt ugnen på 180 grader.
Sikta ihop alla torra ingredienser (kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en stor skål/bunke. Tillsätt äggen, vatten, mjölk, vinäger och olja och vispa lätt tills att allt är väl blandat (ca 3 min). Fyll sedan formarna till 1/3 (lägg märke till det, inte 3/4 som det vanligtvis brukar vara) och grädda i ca 15 min, tills en tandpetare som du sticker i mitten kommer ut torr. Är cupcakesen för länge i ugnen blir de lätt torra. Låt svalna. Klart!
Med lite fyllning, frosting och blingbling så blir de mästerverk. I promise!
Tacka inte mig, tacka Martha ^^
Jag tänkte passa på att rekommendera ett recept. Sedan bakverksvärlden öppnade sig för mig har jag insett att Martha Stewart verkligen är ett geni. Här är hennes underbart goda och lättlagade chokladmuffinsrecept:
Martha Stewarts "One-Bowl" Chocolate Cupcakes
1,5 dl kakao
3,5 dl mjöl
3,5 dl socker
1 ½ tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vanilj socker
3/4 tsk salt
2 stora ägg
1,5 dl varmt vatten
1,5 dl mjölk
1/4 tsk vinäger
3 msk olja
Sätt ugnen på 180 grader.
Sikta ihop alla torra ingredienser (kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en stor skål/bunke. Tillsätt äggen, vatten, mjölk, vinäger och olja och vispa lätt tills att allt är väl blandat (ca 3 min). Fyll sedan formarna till 1/3 (lägg märke till det, inte 3/4 som det vanligtvis brukar vara) och grädda i ca 15 min, tills en tandpetare som du sticker i mitten kommer ut torr. Är cupcakesen för länge i ugnen blir de lätt torra. Låt svalna. Klart!
Med lite fyllning, frosting och blingbling så blir de mästerverk. I promise!
Tacka inte mig, tacka Martha ^^
Smaker & Bakelser
Jag börjar få in lite tårtbeställningar nu, och då satte ju den lilla ångesten in, och jag var tvungen att testa fram de mest ultimata tårtsmakerna, alltså olika fyllningskombinationer.
Så jag satte mig och kladdade ihop några bakelser, och lekte fram lite olika designer. De är inte så väldigt sofistikerade kanske, men det var roligt! ^^

Så igår åt vi alltså bakelser till frukost. Jag erkänner. Men nu har jag iallafall lite olika goda tårtsmaker att erbjuda! :)
Så jag satte mig och kladdade ihop några bakelser, och lekte fram lite olika designer. De är inte så väldigt sofistikerade kanske, men det var roligt! ^^
En barnvänlig smaskighet: Chokladmousse, vaniljgrädde och nougatsås.
En fräsch variant med hallonmousse, hallonsylt och citronfromage, toppad med vaniljgrädde. Denna blev vår favorit.
Detta blev en superkombination av citron-, choklad- och hallonmousse tillsammans med vaniljgrädde och hallonsylt.
Så igår åt vi alltså bakelser till frukost. Jag erkänner. Men nu har jag iallafall lite olika goda tårtsmaker att erbjuda! :)
fredag 25 mars 2011
Dagens cupcakes
Idag har jag tyvärr legat utslagen med migrän hela dagen, så jag har inte hunnit baka något alls.
Nu börjar det kännas lite bättre, så jag tänkte underhålla lite med chokladmuffins med pistage-mascarponefrosting. Dessa gjorde jag för några dagar sedan när jag var pigg.
Mascarpone är en fet färskost som smakar nästan helt som tjock vispgrädde. Jättegod, faktiskt! Rosorna är gjorda i fondant med chokladsmak.
Nu börjar det kännas lite bättre, så jag tänkte underhålla lite med chokladmuffins med pistage-mascarponefrosting. Dessa gjorde jag för några dagar sedan när jag var pigg.
Mascarpone är en fet färskost som smakar nästan helt som tjock vispgrädde. Jättegod, faktiskt! Rosorna är gjorda i fondant med chokladsmak.
torsdag 24 mars 2011
Macarons
Tredje gången gillt! Som planerat.
Igår bakade jag mumsiga pistagemacarons med mörk nougatfyllning.
Jag har även fått förfrågan om receptet på mina macarons, så här kommer det:
Ingredienser:
* 100 g finmalda mandlar. (det går att köra dem i en mixer, mandelkvarn bäst)
* 4 små eller 3 stora äggvitor, rumstempererade. (låt dem ligga framme i en dag)
* 4 dl florsocker (200g om man vill väga upp det)
* 5 msk strösocker
* Ett par droppar smakessens (ej nödvändigt, fyllningen kan räcka som smak)
* Konditorifärg, ett par droppar brukar räcka.
Gör så här:
Vispa äggvitorna, när det börjar skumma lite häller man i strösockret, en msk i taget. Vispa sedan äggen i några minuter till, tills den börjar få djupare mönster, men den ska inte vara helt fast.
Tillsätt smak och färg, vispa lite till så att det blandas.
Blanda mandelmjölet och florsockret i en bunke och sikta sedan ner det över äggvitorna. Vänd försiktigt ner blandningen i smeten och rör försiktigt tills allt är blandat. Blandar man för länge blir smeten rinnig.
Fyll sedan en spritspåse med smeten och spritsa ut klickar (ca 3 cm i diameter) på en bakpappersklädd plåt. Man kan ta en vanlig plastpåse och klippa av ett hörn, eller skeda ut smeten på plåten om man inte har en spritspåse.
Låt klickarna vila på plåten i 30 minuter, innan de gräddas. Detta för att de ska flyta ut ordentligt. Om de ändå skulle vara toppiga kan man slå plåten i bänken några gånger så plattar de till sig.
Grädda i 160 grader, i mitten av ugnen, i 10-15 minuter. (individuellt från ugn till ugn, man måste vakta lite så att de inte börjar brännas i kanterna)
Viktiga kom-ihåg för att macaronsen inte ska spricka på toppen:
* Använda rumsvarma ägg.
* Ha en extra plåt under den andra i ugnen, för att jämna ut temperaturen.
* Använd ej varmluften.
Fyllningarna kan varieras i det oändliga.
Till detta recept gjorde jag en sås på 50g mörk choklad, 50g vit choklad (eller 100g ljus choklad, jag hade ingen sådan hemma), ½ dl grädde och 4-5 msk nougatsås på tub.
En god hallonfyllning är 100g vit choklad, ½ dl grädde och 2-3 matskedar hallonsylt.
Det är bara att experimentera!
Detta recept är taget från en massa olika källor, som jag testat och kombinerat så att det fungerar för mig. Det är ett enkelt macaron-recept, och ändå så otroligt teknikkänsligt. Det tar ett tag innan man lär sig hur man ska göra, så bli inte avskräckta om det går dåligt.
Lycka till!
onsdag 23 mars 2011
Titta mamma!
Den lever! Den har tillochmed gjort en ny liten apelsin! Den tycker om mig!
Jag har fått i uppgift att vara apelsinblommavakt medan mina föräldrar är i spanien, och helt ärligt brukar jag alltid döda alla blommor som kommer i min väg, men min otur (eller snarare blommornas) verkar ha vänt!
Yay för mig! ^^
Grattis bloggen!
Idag firar bloggen 1000 besökare!
Vad passar bättre än en vacker bukett cupcakerosor? ^^
Hip hip hurra!
tisdag 22 mars 2011
Tredje gången gill...s inte.
Det blev inga macarons. Jag förberedde allt, malde mandlar och mätte upp ingredienser, vispade äggen, tillsatte färgen och... Marängsmeten föll ihop och blev en sås. Jag tittade direkt på mina nyinköpta färger - Oljebaserade. Tack för det televerket. Hade jag varit smart och läst innan så hade detta inte hänt. Blä. Så alla som tänker baka macarons, lär av mitt misstag och använd aldrig något oljebaserat till äggvitesmet. Det är jätteviktigt att alla bunkar och verktyg är avfettade när man gör maräng. Jag köper nya ägg imorgon och bakar på torsdag. När man gör macarons måste äggen stå i rumstemperatur i en dag, nämligen.
Så istället för macarons testade jag att göra frosting baserad på mascarpone. Det blev faktiskt ganska bra, som alltid måste man ha i alldeles för mycket florsocker för att det ska bli spritsbart, men det smakade gott. Sen testade jag mina nya tyllar och gjorde lite frostingblommor och blad. Allt i rosa, men när man övar får man göra så. ^^
Så istället för macarons testade jag att göra frosting baserad på mascarpone. Det blev faktiskt ganska bra, som alltid måste man ha i alldeles för mycket florsocker för att det ska bli spritsbart, men det smakade gott. Sen testade jag mina nya tyllar och gjorde lite frostingblommor och blad. Allt i rosa, men när man övar får man göra så. ^^
Dagens planer
Idag har jag förberett för att göra macarons igen. Förhoppningsvis kommer mitt paket från kakburken i eftermiddag, och då kan jag använda mina nya färger. Frågan är vilken eller vilka smaker jag ska göra. Kanske pistage med chokladfyllning som ett alternativ? Jag måste skaffa lite fler smakessenser.
Denna gång ska de bli bra! Tredje gången gillt, ta i allt trä ni kan! ^^
Denna gång ska de bli bra! Tredje gången gillt, ta i allt trä ni kan! ^^
måndag 21 mars 2011
Längtar...
... efter mitt paket från kakburken!!! Jag har ingenting hemma att baka av! Hemskt!
Och så drömde jag att jag vann 53 miljoner. Sen väckte Maia mig. Jäkla katt.
Och så drömde jag att jag vann 53 miljoner. Sen väckte Maia mig. Jäkla katt.
söndag 20 mars 2011
Cupcakes med saltad kola
Jo, igår skulle jag ju baka, och jag har länge tänkt att jag ska försöka göra en saltad kola-cupcake. På engelska heter smaken salted caramel, jag är inte helt säker på hur den svenska översättningen blir. Men iallafall, jag kokade kondenserad mjölk i 2,5 timmar för att få kola, och tänkte sen använda den i min frosting. Men mitt i frostingtillverkandet tog florsockret slut, så den blev inte tillräckligt fast. Den gick inte att spritsa och rann bara ut och blev jätteful. (det var där jag blev arg)
Idag kände jag att jag orkade ta tag i problemet igen, och gjorde lite dekorationer i saltat smält socker.
Detta är resultatet, en choklad- och mashmallowmuffins med kolafrosting och saltade sockerdekorationer. Jättegod blev den iallafall, så jag måste experimentera vidare med frostingen så att jag får den fastare.
Idag kände jag att jag orkade ta tag i problemet igen, och gjorde lite dekorationer i saltat smält socker.
Detta är resultatet, en choklad- och mashmallowmuffins med kolafrosting och saltade sockerdekorationer. Jättegod blev den iallafall, så jag måste experimentera vidare med frostingen så att jag får den fastare.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)