torsdag 24 mars 2011

Macarons

Tredje gången gillt! Som planerat.
Igår bakade jag mumsiga pistagemacarons med mörk nougatfyllning.


 Jag har även fått förfrågan om receptet på mina macarons, så här kommer det:

Ingredienser:

    * 100 g finmalda mandlar. (det går att köra dem i en mixer, mandelkvarn bäst)
    * 4 små eller 3 stora äggvitor, rumstempererade. (låt dem ligga framme i en dag)
    * 4 dl florsocker (200g om man vill väga upp det)
    * 5 msk strösocker
    * Ett par droppar smakessens (ej nödvändigt, fyllningen kan räcka som smak)
    * Konditorifärg, ett par droppar brukar räcka.

Gör så här:
Vispa äggvitorna, när det börjar skumma lite häller man i strösockret, en msk i taget. Vispa sedan äggen i några minuter till, tills den börjar få djupare mönster, men den ska inte vara helt fast.
Tillsätt smak och färg, vispa lite till så att det blandas.
Blanda mandelmjölet och florsockret i en bunke och sikta sedan ner det över äggvitorna. Vänd försiktigt ner blandningen i smeten och rör försiktigt tills allt är blandat. Blandar man för länge blir smeten rinnig.
Fyll sedan en spritspåse med smeten och spritsa ut klickar (ca 3 cm i diameter) på en bakpappersklädd plåt. Man kan ta en vanlig plastpåse och klippa av ett hörn, eller skeda ut smeten på plåten om man inte har en spritspåse.
Låt klickarna vila på plåten i 30 minuter, innan de gräddas. Detta för att de ska flyta ut ordentligt. Om de ändå skulle vara toppiga kan man slå plåten i bänken några gånger så plattar de till sig.

Grädda i 160 grader, i mitten av ugnen, i 10-15 minuter. (individuellt från ugn till ugn, man måste vakta lite så att de inte börjar brännas i kanterna)

Viktiga kom-ihåg för att macaronsen inte ska spricka på toppen:
* Använda rumsvarma ägg.
* Ha en extra plåt under den andra i ugnen, för att jämna ut temperaturen.
* Använd ej varmluften.

 Fyllningarna kan varieras i det oändliga.
Till detta recept gjorde jag en sås på 50g mörk choklad, 50g vit choklad (eller 100g ljus choklad, jag hade ingen sådan hemma), ½ dl grädde och 4-5 msk nougatsås på tub.

En god hallonfyllning är 100g vit choklad, ½ dl grädde och 2-3 matskedar hallonsylt.
Det är bara att experimentera!

Detta recept är taget från en massa olika källor, som jag testat och kombinerat så att det fungerar för mig. Det är ett enkelt macaron-recept, och ändå så otroligt teknikkänsligt. Det tar ett tag innan man lär sig hur man ska göra, så bli inte avskräckta om det går dåligt.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar